marți, 4 septembrie 2012

Ce am mai gătit: Sweets for my sweet, sugar for my honey

Ieri a fost ziua mea şi mi-am dorit foarte tare să pregătesc ceva deosebit.
Pentru acasă am făcut un Rainbow Cake. A fost experimentul pentru care m-am pregătit vreme bună, mi-am comandat coloranţi, am gândit ce cremă să fac şi aşa mai departe. Reţeta originală avea o altfel de umplutură, aşa cum veţi vedea, însă eu am făcut ganache de ciocolată albă, mai ales că am făcut şi nişte cupcakes cu aceastî cremă. Tava în care am făcut blaturile a avut 24 cm, deci au ieşit mai subţiri. MI s-a stricat blatul verde, dar l-am refuct, deict toate au fost ok până la urmă. Coloranţii i-am cumpărat de pe http://www.pastaidevanilie.ro, iar reţeta de pe http://www.justlovecookin.com/2012/06/rainbow-cake.html

Raibow Cake
Ingrediente:
300 g zahăr
250 g făină
1 pachet praf de copt
1/2 linguriţă sare
115 g unt
240 ml lapte
1 lingură zeama de lămâie
4 albuşuri
1 l frişcă
Intâi de toate trebuie să ne asigurăm că untul, laptele şi ouăle sunt la temperatura camerei, deci trebuiesc scoase din frigider de seara, sau cu câteva ore înainte.
Cernem făina împreună cu sarea, praful de copt şi bicarbonatul, apoi amestecăm cu zahărul.
Punem o lingură de oţet sau de zeamă de lămâie în lapte, şi îl lăsăm cca 15 minute.
Turnăm laptele şi untul moale peste făină & co, şi mixăm la viteză medie 2 minute.
Adăugăm albuşurile şi mai mixăm vreo 2 minute.
Cântărim dinainte vasul în care am mixat şi îl scădem din noul total, astfel încât să ştim exact ce cantitate trebuie să împărţim la 6.
Am pus câte 178 grame (atât mi-a dat mie) în 6 castroane, apoi cu o scobitoare luăm câte un pic de colorant gel (colorantul lichid aproape că îşi pierde culoarea la copt).
Amestecăm şi reglăm până obţinem o culoare foarte intensă; e de-ajuns un vârf de linguriţă.
Ungem cu unt 6 forme rotunde de 20 cm în diametru (eu am folosit de aluminiu), şi punem câte un cerc de hârtie de copt pe fund, pentru siguranţă. Ungem puţin şi hârtia de copt, apoi turnăm compoziţia în forme.
Nivelăm cu ajutorul unei linguri, cu mişcări circulare, apoi lovim forma de câteva ori de masă, pentru a fi siguri că stratul e egal.
Coacem câte 2, în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 20 min. Facem şi testul scobitorii, iar dacă iese curată scoatem şi punem următoarele forme.
Lăsăm la răcit câteva minute, apoi scoatem blaturile din formă şi le punem pe un grătar, până la răcirea completă.
Mixăm frişca rece, intr-un bol rece, apoi aşezăm în ordinea următoare: blatul violet, albastru, verde, galben, portocaliu, roşu, cu câte un strat egal de frişcă între ele.
Imbrăcăm tortul intr-un strat subţire de frişcă, apoi îl dăm la rece, lăsând un pic deoparte pentru stratul final. Când s-a răcit, iar primul strat s-a întărit puţin, îmbrăcăm tortul cu frişcă rămasă.

Am continuat cu cupcakes cu aceeaşi cremă ganache. Reţeta originală este de cupcakes de căpşuni, însă am păstrat doar siropul din blat, nu şi colorantul şi aroma din cremă. Aşa cum am zis, crema este ganache de ciocolată albă. Simplu, gustos, "fluffy“ :)
Reţeta: http://www.emilyscupcakes.ro/2012/03/strawberry-cupcakes.html
Hârtiuţele pentru cupcakes: http://sugarspice.ro/

CUPCAKES cu căpşuni (ganache ciocolată albă)

Ingrediente pentru 12 cupcakes:
1 + 1/3 cup faina, 1 cup zahar, 1 lingurita praf de copt, nelipsitul praf de sare, 1/2 cup unt topit, caldut, 2 oua mari, 5 linguri sirop de capsune incalzit

frostingul se pregateste cu cel putin 6 ore inainte de decorare:
200 ml frisca lichida, 220 gr ciocolata alba taiata bucatele, 2 linguri sirop capsune, 1 picatura de gel colorant (de cea mai buna calitate) ♥
1 cup = o cana de 230 ml

Pregatim prima data amestecul pentru frosting astfel incat sa aiba timp sa se raceasca perfect! Eu l-am facut seara inante de culcare :) si l-am depozitat in frigider (este obligatoriu ca acesta sa stea la rece) Practic, trebuie topita ciocolata la bain marie si amestecata cu frisca incalzita (nu trebuie sa ajunga le fierbere - ci doar sa o incalzim putin, cat sa se topeasca ciocolata complet)! Incorporam si siropul si picatura de colorant, omogenizam si gata! Se da la rece pentru minim 6 ore!

Pentru cupcakes se amesteca toate ingredientele solide (exceptie zaharul) intr-un bol si se lasa de-o parte! Separat se bat foarte bine ouale impreuna cu zaharul pana ce devin cremoase, moment in care adaugi untul caldut si siropul de capsune mixand cu viteza medie pentru 3-4 minute! Se adauga apoi amestecul de ingrediente uscate, putin cate putin, mixand pana la omogenizarea completa! Se toarna in forme si se coc in cuptorul preincalzit, la foc mediu, pana ce trec testul cu scobitoarea!

Cand cupcakes-urile s-au racit putem trece la finalizarea frosting-ului! Se mixeaza, timp de 2 minute amestecul de ciocolata alba, pana ce capata o consistenta cremoasa si densa! Acesta este momentul in care se trece la ornare!

Ne-a ajuns??? NUUUUU
Oreo Cupcakes. Fără Cuvinte :) Reţeta e preluată de aici http://www.justlovecookin.com/2011/10/oreo-cupcakes.html
Hârtiuţele le-am comandat de pe http://sugarspice.ro/24-forme-din-hartie-pentru-copt-cupcakes-muffin-briose
Îmi mai rămăsese cremă de la tort şi cupcakes-urile de dinainte, şi am amestecat cu ea "făina“ de Oreo pentru frosting. Dar, să ştiţi, şi frostingul din reţeta originală este foarte bun. Eu am făcut aşa doar pentru a folosi toată crema pe acre am preparat-o.
Super bune :)
Şi, în final, ciocolată de casă. Asta a fost vedeta meniului, dacă vă vine să credeţi :) Ne-am amintit de copilărie.
Am folosit reţeta mamei:

200 ml apă
1 kg zahăr
500 gr lapte praf
1 pachet unt (200 gr)
100 gr cacao
Zahărul se topeşte în apă, la foc mic, până se "leagă“, ca la dulceaţă. Se amestecă cacao, apoi se topeşte untul, după care se adaugă laptele praf. Se aşează înt-o tavă pe care am pus folie de plastic, unsă cu unt.
Eu am pus, bonus, şi nuci coapte, pentru că le aveam prin casă. Sincer, îmi place mai mult ciocolata fără arome sau fructe. Dar, se pot adăuga esenţe, nucă de cocos, stafide, nuci, alune, chiar şi coajă de portocale ori ce altceva ne mai place.

V-aţi fi dorit să fiţi invitaţii mei? :))

Enjoy!