duminică, 11 martie 2012

Mâncăm sănătos - ep. 2

Cum vineri ne-am cam făcut de cap din punct de vedere culinar, sâmbătă a fost o zi mai ponderată. Sau măcar mai sănătoasă :) Din păcate, am mâncat destul de târziu, ceea ce nu prea cadrează cu regimul nostru. Totuşi... am gătit:

Ciorbă de curcan. Foarte bună. Cu multe legume. Ceapă, morcovi, păstârnac, ţelină... o minunăţie. Am împărţit legumele în 2: am fiert o parte întregi, iar pe celelalte le-am dat prin răzătoare şi le-am pus în ciorbiţă. Iese puţin mai densă, dar foarte bună. Mie nici nu-mi plac legumele tăiate cubuleţe în ciorbă. Înspre final am adăugat o cutie de roşii decojite tăiate cu busuioc, o aromă în plus, şi puţin mai mult de un litru de borş ca să iasă ciorba acră şi gustoasă. Nu este o mâncare grasă. În plus, este foarte bună şi sănătoasă.

Varză călită cu friptură de pui: Puiul l-am "prăjit“ în Dry Cooker cu puţin ulei de măsline. Într-o tavă de cuptor am pus varza murată, spălată şi tăiată. Mie îmi place ca rezultatul final să fie mai crocant. Mama, spre exemplu, fierbe puţin varza înainte de a o băga la cuptor, pentru a se înmuia şi a mai pierde din acreală şi sare. Eu nu fac aşa... Revenind. Am tăiat frunzele verzei, le-am spălat, le-am tăiat fâşii, apoi am aşezat frumos în tava unsă cu puţin ulei de măsline. Foarte puţin ulei! Puteţi pune ce mirodenii vă plac. Eu am ales mărar, piper şi foi de dafin. Într-un castronel am amestecat suc de roşii cu apă şi am turnat peste varză. Apoi am băgat la cuptor. Când a fost aproape gata am pus şi friptura de pui deasupra, pentru a prinde aroma acrişoară şi minunată.

:)

În seara asta avem musafiri. şi, cum nu putem să-i lăsam chiar nemâncaţi, vom face paste cu sos roşu... light.

Muşchi file (eu sunt fanul muşchiului file) în loc de bacon sau alte minunăţii, roşii tăiate şi decojote cu busuioc (Cirio), mirondenii (busuioc, oregano) şi usturoi. Nici măcar 1 picătură de ulei. Muschiul file nu este gras deloc. Puteţi să vă lipsiţi de caşcaval, pentru că sosul roşiatic iese foarte aromat. NU uitaţi usturoiul, este foarte important. Dacă vreţi, puteţi pune şi un ardei roşu. Dă gust foarte bun

Sper să placă invitatei speciale :D

Ce-a ieşit: Până la urmă nu am pus ardei, ci altceva ce am găsit în frigider: măsline verzi. Au dat o aromă excepţională sosului meu. Doar le-am tăiat în rondele mai groase şi le-am pus la fiert alături de roşii. Măslinele verzi sunt foarte bune. 100 gr au 450 de calorii faţă de măslinele negre care, la aceeaşi cantitate, au 900 de calorii. :)
Pentru că am un "talent“ deosebit să gătesc mai mult decât trebuie, evident că au mai rămas paste. Dar, datorită faptului că sosul nu conţine grăsime, sunt foarte bune şi a doua zi, la masa de prânz, încălzite sau nu, cum vă plac.