duminică, 5 iulie 2009

Lazarus i-ar da cadou lui Mazare Principele lui Machiavelli


5 iulie - ziua primarului Radu Mazăre. Împlineşte 41 de ani. Face show, dansează samba, fumează trabuc, conduce maşini de epocă şi iubeşte marea. Este un bucureştean la Constanţa, care spune că s-a lepădat de oraşul natal din dragoste pentru urbea care l-a adoptat şi pe care a ajuns să o conducă.  

Şi cum o aniversare nu poate trece fără cadouri, am întrebat câteva celebrităţi ale României care ar fi darul potrivit pentru Mazăre. Am ales şapte titluri de cărţi, şi i-am pus să aleagă lectura potrivită pentru sărbătorit. Intervievaţii au avut de ales între Rusia lui Putin de Anna Politkovskaia, Psihologia mulţimilor de Gustave Le Bon, Tehnici de manipulare de Bogdan Ficeac, Măştile puterii de Niccolo Machiavelli, Micul Prinţ de Antoine de Saint-Exupery, Prinţesa şi bobul de mazăre de Fraţii Grimm şi Principele de Niccolo Machiavelli. 

Ludovic Orban: „Tehnici de manipulare" 

Una dintre prietenele bune ale lui Mazăre, Tania Budi, cea cu care edilul a spus chiar că a avut un început de idilă, spune că i-ar lua cadou primarului cartea Micul prinţ. „Pentru că îmi aduce aminte de Radu. Şi, dacă nu a citit cartea până acum, mi-ar plăcea să o facă pentru că sunt multe de învăţat din ea", spune Tania. Pe de altă parte, Ludovic Orban, fost ministru al Transporturilor a ales cartea lui Bogdan Ficeac, Tehnici de manipulare: „Nu-mi este un apropiat însă cred că Tehnici de manipulare ar fi un cadou potrivit pentru Radu Mazăre. Dar nu cred că îi mai trebuie, că a învăţat-o deja".  

De la Micul prinţ la sporturi extreme 

Deputata Antonella Marinescu, colegă de partid cu edilul, dar şi o bună parteneră de concedii pentru acesta a ales două titluri: „Principele sau Rusia lui Putin pentru că eu îl cunosc pe Radu şi ştiu ce citeşte. Radu citeşte mult şi cărţi complicate". „Justiţiarul" Luis Lazarus crede că Principele lui Machiavelli i se potriveşte celui care conduce Constanţa, „pentru că după asta se ghidează el în viaţă". Prefectul Liviu Brăiloiu a ales Rusia lui Putin pentru că îşi imaginează că l-ar interesa pe Mazăre. „Măştile puterii... le ştie el pe astea de aici şi Tehnici de manipulare nu este cazul", a declarat reprezentantul guvernului în teritoriu. Acesta, împreună cu Antonella Marinescu se află pe lista invitaţilor la petrecerea organizată cu ocazia zilei de naştere a edilului. Primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac a ales imediat: „Măştile puterii". Femeie de afaceri, cadru didactic, dar şi politician, Monica Tatoiu nu s-a dezminţit şi a răspuns ca o profesoară: „Micul prinţ pentru că ai nevoie să crezi că este şi altceva dincolo de realitatea în care trăieşti. Această pasiune pe care Radu Mazăre o are pentru sporturile extreme arată că uneori simte nevoia să evadeze". 

Toni Grecu: „Omerta" 

Şi membrul trupei Divertis, Toni Grecu a ales o carte, însă nu din lista noastră. Grecu a avut o altă propunere: „Am şi eu un titlu care cred că i s-ar potrivi şi i-ar plăcea. Mario Puzzo - Omerta. Pentru că este o carte în care apar oameni hotărâţi, puternici, care nu ţin cont de lucruri care i-au speriat pe alţii, care se joacă la limita dintre normal şi anormal şi care folosesc puterea pe care o au pentru a obţine succese".