luni, 25 mai 2009

quote of the day

A face pe prostul la timpul potrivit este cea mai mare înţelepciune. 
(Cicero)

Mama lui GXG: „George a trait putin, dar foarte intens"


Sute de împătimiţi ai vitezei s-au strâns sâmbătă pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu pentru a participa la prima ediţie a GXG Challenge, eveniment organizat de X-Team Racing Club.

Maşini puternice, fete frumoase, motoare încinse... dar şi multă tristeţe. Chiar dacă l-au cunoscut sau nu pe George Dumitru, tineri din toată ţara au venit la cursa pe care X-team a organizat-o în memoria prietenului lor, decedat la numai 23 de ani, la finele lui august 2007, într-un accident. Iar, bucuria reuşitei unei competiţii care a atras mulţi pasionaţi de cai putere i-a fost trimisă lui George, ca un omagiu din partea celor care l-au cunoscut şi l-au iubit. La eveniment a fost invitată şi mama lui George, cunoscut de prieteni ca GXG, care a venit însoţită de fiica sa şi de nepoţelul Mario. „Seamănă leit cu George şi îi pupă toate pozele pe care le găseşte prin casă, chiar dacă avea numai două luni când a murit", ne povesteşte Anamaria, iubita lui George. Vorbeşte despre micuţ cu mult drag, dar ochii i se umplu de lacrimi de fiecare dată când rosteşte numele iubitului său. Mario a venit la cursă îmbrăcat cu o bluziţă albă, inscripţionată cu poza lui George şi cu anii între care el a trăit.

Nu există „după"

Durerea nu poate fi explicată în cuvinte. Însă poate fi văzută în ochii celor care i-au fost aproape lui GXG. Anamaria Comşa, femeia care l-a iubit până în ultima clipă, spune că povestea lor de dragoste a început când George avea 16 ani, iar ea 22: „A fost o perioadă atunci şi apoi nu ne-am mai căutat şi tot aşa. Noi nu ne-am certat niciodată. În ianuarie 2007, amândoi ieşisem din relaţii care ne-au dat peste cap şi ne-am apropiat din nou". Am întrebat-o cum a fost după, însă spune că acel „după" nu există. Este în continuare la fel de greu: „Sunt momente când am de lucru şi îmi apare faţa lui înaintea ochilor. Aştept să-l văd oriunde mă uit, aştept să mă sune şi să-mi spună: «Ce faci,blondo?», chiar dacă eu sunt brunetă, dar m-am născut blondă. Nu ne mai găsim rostul. Nu ne mai putem bucura decât de Mario, nepoţelul lui George şi ne-am revărsat dragostea asupra lui. În casa familiei lui sunt ca la mine acasă". Îi este greu să povestească, fiecare cuvânt alăturându-se unei lacrimi. Dar durerea cea mai mare se simte dacă vorbeşti cu Maria, cea care i-a dat naştere lui George. Este neîmpăcată. Nu înţelege încă de ce fiul ei nu mai este. Caută dreptatea...

Vor dreptate

Printre lacrimi ne-a spus că se bucură că George nu a fost uitat de către colegii şi prietenii săi, însă întregul eveniment a răscolit-o. Le-a mulţumit celor din X-Team şi i-a rugat un singur lucru: „Vreau să fie mai atenţi, ca George să nu păţească ce a păţit el". De aproape doi ani, cea care a produs accidentul în care George Dumitru şi-a găsit sfârşitul la numai 23 de ani nu a fost pedepsită. Procesul se tărăgănează, se găsesc erori de procedură. În urmă a rămas o familie neîmpăcată, neliniştită din cauza faptului că viaţa celui drag s-a pierdut şi nimeni nu este pedepsit pentru asta. Maria Manea, mama lui George, povesteşte: „Am început procesul, dar doamna (n.r. autoarea accidentului) ne tot încurcă cu tot felul de lipse de proceduri, dar se pare că a înţeles şi doamna judecătoare şi gestul ei şi se pare că va începe procesul adevărat, după aproape doi ani ne ţine la primul termen, pentru că spune că nu are avocat. Face totul pentru a ne pune piedici. Eu cred şi sper să facem dreptate. Atât vreau. Dar ea nu recunoaşte nimic. Dacă nu cunoşti regulile de circulaţie, nu ştiu de ce mai conduci pe drumurile publice". Şi pentru ea, nepoţelul Mario este singura alinare. Mereu i-a povestit despre George.

Şi-a luat adio...

A strâns poze, amintiri...: „I-am păstrat calculatorul în care avea foarte multe poze. Avea o manie a pozelor. Şi singur îşi făcea pe motocicletă. În ziua în care s-a întâmplat nenorocirea şi el a plecat de acasă, eram cu sora mea, lucram la etajul trei şi ne uitam după el şi nu ştiam de ce staţionează atât, pentru că el pleca repede de obicei. Şi-a luat la revedere de la toţi vecinii. Aveam două magazine în scara blocului şi a intrat în fiecare, a stat de vorbă cu ei. Bătrânele din faţa blocului mi-au povestit. Când a plecat - noi stăteam în dreptul podului de la Doraly -, a dat ocol podului, îl urmăream tot timpul şi îl aşteptam cu atâta plăcere pentru că l-am crescut cu multă dragoste şi el ştia că eu îl privesc, dar atunci, prin cască, a aruncat o ocheadă. Şi i-am spus surorii mele: «Ai văzut ce privire a aruncat?!». Parcă şi-a luat la revedere. Sunt multe de povestit. George a trăit puţin, dar foarte intens. Şi a vrut să facă foarte multe". X-Team Racing Club a organizat evenimentul în memoria lui George.

In memoriam

Băieţii au plănuit totul, timp de mai multe luni, şi promit ca întreaga întâmplare să se repete, dacă nu lunar, măcar o dată la două luni. Încă îi simt lipsa lui George. Au lucrat şi s-au distrat împreună, dar au şi împărtăşit pasiunea pentru viteză. Aşa că i-au dat prietenului lor ceea ce şi-a dorit: un spectacol cu maşini numai pentru el. Alexandru Topor, preşedintele X-Team Racing Club, spune că la cursa de accelerare de pe Kogălniceanu au fost 150 de participanţi din toată ţara: Bucureşti, Tulcea, dar chiar şi cineva din Iaşi. „Aceasta a fost o cursă memorială pentru prietenul nostru, George Dumitru, cunoscut ca George GXG. Am lucrat trei luni pentru a pune în practică ideea noastră de a face această cursă şi plănuim să facem un eveniment lunar. Sau, cel puţin, sperăm să-l facem o dată la două luni", a mai declarat Andu, aşa cum îi spun apropiaţii. Câştigătorii „liniuţelor" de sâmbătă au câştigat cupoane cu anumite valori pentru piese, revizii, spălătorii auto gratuite, boxe auto, dvd auto, cabluri profesionale audio de performanţă, proiectoare pe leduri, xenoane, kit de stingător, trusă medicală şi triunghi, texte racing cromate şi tobe eşapament sport. Una dintre cupe i-a fost dedicată lui George GXG şi i-a fost înmânată mamei acestuia, ca un omagiu al X-Team pentru prietenul lor. În urma evenimentului, organizatorii au donat mâncare în valoare de 500 de euro unui centru pentru persoane cu deficienţe din Techirghiol.