sâmbătă, 20 septembrie 2008

Ete ce zice Jurnalu` Național

AVERTISMENT - Sexul oral şi cancerul

Potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine, papilomavirusurile, provocatoare de cancer al uterului, ar putea fi totodată la originea unor cancere ale gîtului, a căror frecvenţă a crescut în ultimii ani.
Studiul aduce dovezi în sprijinul unei ipoteze deja formulate: papilomavirusul uman 16, o suşă a papilomavirusului, este prezent în aproximativ 72% din cancerele gîtului. În aceste condiţii, s-a pus problema găsirii unui factor de risc cu potenţial şi mai mare decît tabagismul sau alcoolul în declanşarea acestei forme de cancer. Trebuie însă precizat că în discuţie este cancerul orofaringian (parte a faringelui din spatele gurii), care reprezintă 20% din cancerele ORL (gură, faringe, laringe). Pentru aceste forme de cancer ORL, atenţie!, ţigara şi alcoolul rămîn principalii factori de risc.
Sexul oral, risc majorPapilomavirusul se transmite în principal pe cale sexuală. Prezenţa lui la nivelul gîtului se explică prin practicarea sexului oral. Sînt date care arată că, în cazul cancerului gîtului, contaminarea cu papilomavirus creşte cu peste 30% riscul de declanşare a bolii. Riscul este şi mai mare în cazul partenerilor multipli.
Să nu intrăm în panicăNumărul persoanelor care fac sex oral este în creştere şi totuşi nu la toate sînt depistate papilomavirus. Şi dintre cele care au luat papilomavirusul, doar o parte dezvoltă cancer. Papilomavirusul este un virus foarte întîlnit, nu întotdeauna periculos. Astfel, se ştie că cele mai multe dintre tinere iau acest virus la debutul vieţii sexuale, dar numai un procent dintre ele sînt diagnosticate cu cancerul de col.
În concluzie, conferenţiar doctor Daniel Popescu spune că este inutil să strigăm lupul şi că mai bine să facem sex protejat. Iar prezervativul rămîne singurul mijloc de prevenţie şi care, din nefericire, este ignorat în cazul sexului oral.

song of the day

You and me and the devil makes three

Mazăre, cap de listă pentru Răduleasca


Invitată la matinalul de la Antena 1, Mihaela Rădulescu s-a plâns ieri de faptul că este urmărită de paparazzi.

De când şi-a anunţat divorţul de Elan Schwartzenberg, vedeta televiziunii lui Dan Voiculescu a închegat deja o relaţie de prietenie cu fotoreporterii care sunt pe urmele ei, pas cu pas. Sau cel puţin aşa susţine. De asemenea, Mihaela li s-a mai lamentat, lui Răzvan şi Dani că, odată cu anunţarea divorţului, toată lumea încearcă să găsească vinovatul pentru eşecul mariajului ei şi că se fac liste cu potenţialii... suspecţi. „Lista începe cu Radu Mazăre. Apoi mai vin şi alţii“, a spus amuzată prezentatoarea de televiziune. Şi, pentru a spori curiozitatea gazetarilor, l-a invitat, în direct, la prânz, pe primarul general al capitalei, Sorin Oprescu.