luni, 21 aprilie 2008

Şi miniştrii dau şpagă?!


O agenţie de ştiri anunţa, ieri, că ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, se internează astăzi la Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof. dr. Dorin Hociotă“ din Bucureşti.

Ministeriabilul va fi supus unei intervenţii chirurgicale. Operaţia va fi făcută de o echipă condusă de conferenţiar universitar doctor Viorel Zainea, care va fi împuternicit să comunice şi informaţiile referitoare la starea post-operatorie a ministrului Eugen Nicolăescu.
Ne pare rău pentru mai-marele Sănătăţii. Însă asta nu ne opreşte să ne întrebăm: oare va da şi Nicolăescu şpagă? Că doar şi el, ca tot românul, ar trebui să fie foarte obişnuit cu obiceiul mioritic al mitei. Aşa că, mă întreb eu, domn’ ministru va sări cu bănuţi în buzunarul infirmierei care îi va schimba plosca?
Îi va da el o ciocolată asistentei care îi va face injecţiile? Sau credeţi că va fi lăsat să ţipe după ajutor în toiul nopţii, fără a i se da vreun răspuns. Pentru că, să fim serioşi, oricine a trecut prin „jocul periculos“ al internării într-un spital din ţara asta ştie cum sunt trataţi pacienţii. Cu toţii cunoaştem foarte bine obiceiurile: plicul pentru doctori, bani în buzunarul halatului asistentei, dar şi pentru infirmiere. Ca să afli ceva, te duci tot cu bani sau cadouri, ca să se poarte frumos cu tine, trebuie să dai alte atenţii.
Însă, poate internarea în Săptămâna patimilor, pe care a planificat-o ministeriabilul, o avea vreun substrat electoral?
Toţi l-au blamat pe Băsescu atunci când a ales Austria pentru a se opera de hernie de disc. I-au sărit toţi în cap, cum că zugrăveşte o imagine urâtă sănătăţii româneşti, că nu are încredere în medicii de aici, că tocmai el, cel care ar trebui să fie de partea autohtonilor, alege străinii.
Uite că, acum, Nicolăescu îşi alege subordonaţii. Există, din nou, două variante: ori n-a vrut să plătească taxele de spitalizare pe undeva prin Occident şi i-a fost frică de faptul că procurarea formularului E 112 i-ar fi îngreunată sau i s-a părut mai comod să se lase tăiat de medicii din România. Plăteşte asigurări de sănătate, poate sta liniştit, i se aduce mâncare de acasă, are cine să aibă grijă de el...
Domn’ ministru, sper doar să nu treceţi prin chinurile unui pacient obişnuit. Să nu se uite sora medicală urât la domnia voastră, să nu vă repeadă medicul, să nu vi se facă rău atunci când toată lumea doarme. Sau, pentru binele Sănătăţii româneşti, sper să păţiţi toate astea. Poate atunci veţi înţelege...