vineri, 4 aprilie 2008

Agonia ciobului


Ştiţi proverbul care spune că râde ciob de oală spartă? Uite, cam aşa se întâmplă şi în lumea noastră, a presei. Râdem unii de alţii... degeaba.

Şi asta în condiţiile în care suntem toţi o apă şi-un pământ! Foarte sincer: oamenii consideră universul nostru cea mai mişto găselniţă. Eronat!
Este o treabă frumoasă, atâta timp cât o faci cu pasiune, cât înveţi să te detaşezi, la un moment dat, de tot ceea ce se întâmplă în jurul tău. Şi mai este interesant atunci când vezi lume de calitate, când afli lucruri, când te implici atât de mult în ceea ce faci, încât ajungi să resimţi, aproape fizic, efectele succesului tău. Mi se părea o prostie atunci când auzeam vreun muzician sau scriitor spunând că orice operă este ca un copil al lui. Acum îi înţeleg. Însă, la noi, nu este vorba de geniu. Ce facem noi, gazetarii, se cheamă inspiraţie şi pasiune. Fler... curiozitate... şi multe ore din viaţă date pe altarul subiectului.
De ce m-am apucat să explic asta? Simplu! Întotdeauna am crezut că nu este bine să-ţi diseci colegii de breaslă. Să scrii urât despre ei, să-i discuţi în public sau să-i desfiinţezi voit, fără o bază solidă. M-a scârbit chiar războiul dintre două instituţii mass-media. Cred că vede toată lumea panourile monstruoase, apărute în urma unei campanii.
Însă, nu neg că bârfa este pe primul loc în lumea căutătorilor de ştiri.
Poate nici n-ar trebui să ne învinovăţim pentru asta. Bârfa, în universul nostru, poate fi considerată un defect profesional.
Dar am şi eu o problemă! În urmă cu vreo două zile, m-am trezit pe blogul unei domniţe jurnaliste din Constanţa. Simpăticuţa se lamenta că avem o presă de toată jena şi dădea exemplu un interviu pe care l-am luat unui travestit. Şi că, vai, la naiba, este chiar o ruşine şi o scârboşenie. O fi! Bărbatul-femeie mi-a plăcut mai mult decât mulţi dintre cei pe care-i întâlnesc pe teren. Cititorii nu au avut prea multe de comentat, în sens negativ. Văd că tabloidele sunt cele mai agreate... iar subiectele pot fi mult mai „fără perdea“ de atât.
Să fiu înţeleasă: nu mă justific! Nu aş face-o în faţa oricui. Însă mă întreb care este durerea mai mare în „presa jegoasă“: că scriem despre travestiţi sau că ajungem să credem în ceea ce suntem obligaţi să scriem sau să scoatem pe gură? Uitaţi-vă la „travestiţii“ din curtea voastră şi la papagalii care-şi schimbă coloritul o dată la patru ani! Reveniţi-vă din inocenţa prefăcută! Şi învăţaţi să acceptaţi competiţia, nu doar să o copiaţi pe la colţuri!

here i go again... :)




linişte... nu simt altceva. pace?! putem spune şi aşa. ar trebui să fiu deprimată?! poate... dar nu sunt. refuz să fiu. chiar sunt liniştită... şi îmi place cum îmi este astăzi. orice aş fi spus, până ieri neliniştea mă mai bântuia din când în când. îmi mai aduceam aminte, mai aşteptam nu ştiu ce, când de fapt ştiam sigur că nu mai aştept nimic. mă obişnuisem poate, inconştient, de prea mult cu gândul că nimic nu are sens. şi, uite, pentru prima dată după mult timp mă simt ... calmă. sunt veselă, râd cu plăcere, sunt obosită, dar numai căscatul îmi mai aduce aminte de asta. simt nevoia să fiu acidă în scris, glumesc, am chef să fac multe chestii... exact cum mă ştiam eu, în vremurile bune. nu mă mai gândesc: "oare o să-i placă nu ştiu ce, oare o să se enerveze, oare o să...???“ NU! sunt din nou eu :) şi-mi spun în sinea mea: ce dor mi-a fost de tine, Corino! ţi-a fost frică... te-ai temut că vei avea ceva de pierdut... că mă vei pierde şi că vei regreta. mă pierdusei de prea mult timp... dar nu ai avut timp să realizezi. ai greşit? eu spun că nu. şi chiar nu mai contează ce crezi tu acum. am realizat după prea mult timp că un război pierdut din start nu merită continuat. şi mi-am mai dat seama că eu chiar ştiu ce şi de ce merit :) ştiu ce vreau de la viaţă şi sunt absolut conştientă că orice şut în fund este un pas înainte... mi-e mai bine azi decât mi-a fost ieri. şi asta m-a făcut să înţeleg multe


Cinism: Aici e clubul dumneavoastră!



Primăria trimite pensionarii înspre cimitir. Pe bulevardul I.C. Brătianu, în apropierea „locului cu verdeaţă“, a fost postată o pancartă care-i îndrumă pe vârstnici către un club... select
Fără nici o urmă de regret, municipalitatea se pare că adresează o invitaţie, mai mult sau mai puţin subtilă, pensionarilor către un club... numai al lor: cimitirul.

La sesizarea unui cititor, reporterii cotidianului nostru s-au deplasat, foarte curioşi, să vadă „minunea dumnezeiască“. Oare cine s-ar fi putut gândi să pună o plăcuţă pe care scrie „Primăria Municipiului Constanţa şi Consiliul Local, către Club pensionari, str. I.C. Brătianu nr. 178, Complex comercial 2 Cocoşi“, fix lângă locul unde odihnesc cei care au trecut într-o lume unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci doar viaţă fără de sfârşit? În unele situaţii, cuvintele sunt de prisos. Oare ce au vrut să le arate mai-marii urbei bătrâneilor invitaţi la club? Că toate drumurile duc, inevitabil, la cimitir? Sau, o dată cu venirea lui april, au vrut să le facă o glumiţă cinică, aşa, ca de Ziua păcălelilor? În orice caz, probabil că nu le-a trecut prin cap că exact segmentul preferat de alegători, vârstnici, se va simţi lezat de apropierea clubului faţă de cimitirul de pe bulevardul I.C. Brătianu. Acum ar fi chiar culmea, ne gândim, să facă primăria câte un club lângă fiecare loc de odihnă veşnică, numai pentru a ni se obişnui bătrânii cu priveliştea. Pentru că, dacă analizăm situaţia, ori că îi ţinem la coadă la pachete electorale cu hrană mai mult sau mai puţin proaspătă, ori că îi îndrumăm înspre cluburile şi foişoarele încropite din panouri de lemn, şi le dăm câte o cafea sau un ceai pe zi, tot înspre locul cu verdeaţă îi ducem. Încet, dar sigur...