duminică, 24 februarie 2008

Mazăre de... cartier





Profesorul Valentin Ciorbea s-a făcut oracol. Spune el că, în viitor, cartierele pentru tineri pe care le face primarul nostru PSD-ist, noul său şef pe plan de partid, ar putea să-i preia numele: cartierul Mazăre.

Foarte tare, frate!, spunem şi noi ca băieţaşii de cartier. Pentru că, după cum spune fostul profesor al lui Radu Mazăre, mai marele urbei va deveni un... primar de cartier. Sau greşesc? Şi acum gândim în perspectivă. Primul cartier va fi Mazăre I, al doilea, evident, Mazăre II... apoi se va ajunge la Mazăre IX, dar ce ne vom face când se va ajunge la cartierul cu numărul 69??? O să fie chiar ciudat, nu vi se pare?
Apoi, ce să mai zicem... profesorul Ciorbea şi-a motivat propunerea spunând că în istoria Constanţei a mai existat un astfel de caz: numirea unei zone a oraşului după numele primarului Mihail Coiciu.
Or exista asemănări între cei doi? Coiciu a avut trei mandate la cârma Constanţei: 1886- 1888, 1892 - 1894 şi 1894 - 1897. Şi, dacă stăm bine să ne gândim, cam ăsta este şi planul lui Mazăre... să ajungă şi pentru a treia oară în jilţul Primăriei. Ca şi Radu, nici Mihail nu s-a născut în oraşul la conducerea căruia a ajuns. Însă, dacă ne uităm mai bine în „mapa profesională“ a defunctului primar, putem vedea că acesta a fost un fel de combinaţie între Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, pentru că în perioada 1904-1905 a fost şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Ce mai, doi într-unul!
Poate n-a făcut Mihail Coiciu cartiere peste cartiere, însă, a făcut două şcoli: Principele Ferdinand şi Principesa Maria. Şi, se pare că, mai există un punct comun între cei doi edili. Despre Coiciu se spune că a fost la fel de controversat, la vremea lui, precum este Mazăre acum. Nu ştim dacă a stat la fel de bine la capitolul ceasuri, femei, maşini, ca şi actualul primar, însă, scandalurile s-au ţinut şi după el. În orice caz, acum stau eu şi mă gândesc. Oare afirmaţia profesorului Ciorbea a fost una spusă la întâmplare sau comparaţia între cei doi a fost făcută dinadins? Oricum, altceva n-avem de făcut decât să aşteptăm redenumirea cartierelor pentru tineri. Şi, probabil, la un moment dat, şi toate ansamblurile rezidenţiale şi clădirile făcute de prietenii edilului, pe spaţii verzi sau în cele mai tari zone ale oraşului, vor lua tot numele lui. Aşa că, ajungem la concluzia că până la urmă întreaga Constanţă se va chema „Mazăre“. Sau „oraşul lui Mazăre“.