vineri, 22 februarie 2008

Averea lui Mazăre




# Grecul Ioannis Skantzikas încă nu i-a restituit primarului Constanţei cei 600.000 de euro împrumutaţi # Nicio maşină din mediatizata colecţie a lui Radu Mazăre nu apare în declaraţia sa de avere

Intro
Obligat de lege, edilul Radu Mazăre şi-a făcut cunoscută averea prin publicarea pe site-ul Primăriei a declaraţiei din acest an.

În declaraţia de avere înregistrată pe 18 ianuarie a.c., mai-marele urbei spune că are o şalupă Bayliner cu remorcă, depozite bancare în valoare de 2.495 USD şi 8.811 euro, conturi de 5.500 USD şi 623 de lei, dar şi 230.000 euro cash. Şi asta, în condiţiile în care, în 2003, primarul spunea că deţine depozite în ţară de 225.000 USD şi 151.000 de euro, iar în străinătate, de 872.000 de euro. Ceea ce însuma 1.023.000 euro şi 225.000 USD. Indemnizaţia primită de la Primărie s-a ridicat, în 2007, la 60.369 de lei, ceea ce înseamnă în jur de 5.031 de lei lunar. Însă noua declaraţie se dovedeşte a fi surprinzătoare.

Afacerist în dezvoltare

Dacă anul trecut Mazăre declara că primeşte dividende în valoare de 124.775 de lei de la firmele SC Ideea Contrast SRL şi SC Xenoti SRL, în ultimul document nu se specifică nimic de astfel de venituri. De asemenea, anul trecut, primarul încă mai avea o şalupă Selva şi un autoturism Chrysler, despre vânzarea sau înstrăinarea cărora nu se specifică nimic în actul semnat la începutul lui 2008. Numărul firmelor la care edilul este acţionar nu s-a schimbat în ultimul an. Opt afaceri şi-a notat Radu Mazăre în „palmaresul“ din declaraţie: SC Sigma Trading SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Comtext SA, SC Concordia Press, SC Tomis Marketing Service, SC Xenoti SRL, SC Conpress Grup şi SC Royal Distribution Service. Şi asta în ciuda faptului că zvonurile spun că edilul ar avea mult mai multe business-uri, de care se ocupă oamenii săi de încredere. Se pare că spiritul antreprenorial al şefului administraţiei publice locale s-a dezvoltat de-a lungul timpului, pentru că în declaraţia de avere din mai 2004 nu apărea implicat decât în două societăţi comerciale: Nisipuri SA şi Concordia Press.

Edilul cu doi datornici

Actul declarativ ne mai arată şi faptul că Mazăre este un om darnic, care-şi ajută semenii la nevoie. Aşa se face că, încă din 2005, edilul are un datornic în persoana lui Ioannis Skantzikas, pe care l-a împrumutat cu 600.000 de euro. Grecul, acţionar la firma Europroiect, apare în declaraţia de avere a primarului atât în 2005, cât şi în 2006. Acesta mai este implicat şi în societăţile Black Sea Suppliers SRL, Metal Trade SRL, Romexpress Line SRL, Instalatorul SRL, Blue Beach SRL, Oro Invest SRL şi Oro Construct SRL. În firma Europroiect SRL, Skantzikas este asociat cu conaţionalul său, Antonios Gioxas. Datorii la edil mai are şi firma Nisipuri SA, căreia Mazăre i-a împrumutat 1.626.310 lei.

Apartamentul cu suprafaţă variabilă

În declaraţia de avere apare, încă din 2003, un apartament în Bucureşti. Dacă în anul menţionat anterior, locuinţa apare ca fiind dobândită în 1997 şi având 30 mp, în 2004 a fost declarată ca fiind de numai 20 mp. De asemenea, în urmă cu patru ani, Mazăre spunea că deţine numai un sfert din acel apartament. În 2006, edilul a declarat că are numai 1/8 din apartamentul din Capitală şi spunea că a fost dobândit în 1998. În 2008 nu mai menţionează deloc acel bun, despre care se spunea că este o moştenire. De asemenea, în 2003, averea lui Mazăre era „îngroşată“ cu un teren de 500 mp, dobândit în 1995.

Maşinile de colecţie, omise

În ciuda faptului că pasiunea sa pentru maşini este cunoscută de toată lumea, colecţia de autoturisme a edilului nu apare în nicio declaraţie de avere. A pornit la drum cu limuzinele: un Lincoln Continental, pe care l-a condus timp de şase ani, şi un Chrysler New Yorker. S-a despărţit, însă, de ele şi a pornit pe calea maşinilor de teren. Pentru că, dacă vrei să atragi atenţia, trebuie, fără doar şi poate, să-ţi achiziţionezi şi maşini pe măsură. Aşa că Mazăre s-a gândit că ar fi bine să-şi împlinească pasiunea pentru autoturismele cu ani de fabricaţie demult apuşi. Totul a început cu un Morgan roşu, decapotabil, achiziţionat de la armata americană. Apoi, după ce a făcut furori cu acesta, şi-a mai luat un Jeep Willis fabricat în Germania, în 1968. Preţul de achiziţie: numai 11.000 de euro. Sau cel puţin aşa susţine edilul. Ultimul model pe care Mazăre l-a achiziţionat a fost vedetă la vremea sa, în perioada 1970-1990: o Toyota Land Cruiser, ce are ca an de fabricaţie 1977. De data aceasta, maşina a fost achiziţionată de pe Internet. Însă, colecţionarul nostru nu se opreşte aici. Mai vrea un Studebaker Dictator, fabricat în 1937. Umblă vorba prin târg cum că aceste maşini au fost fabricate numai în perioada 1927-1937 şi, în ciuda „vârstei înaintate“ a automobilului, mai-marele urbei spune că a dat numai zece mii de euro pe acest exemplar. Parcul auto al lui Radu Mazăre este completat, după propriile-i spuse, de un Jaguar şi un Cadillac Escalade. O colecţie destul de impresionantă pentru un primar de... provincie.